Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ (1) ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

 ΚΕΙΜΕΝΟ : Β.Γ.Μ
                                              
                                                    ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

 ΣΤΙΣ 29 ΜΑΙΟΥ 1453, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ  (ΣΤΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ  ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, Η  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ. ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΥΧΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ. ΟΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΒΕΒΗΛΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ.
ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ, Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ  ΜΠΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ  ΚΑΙ  ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΑΝΤΙΚΡΗΣΕ ΜΙΑ ΕΡΗΜΗ  ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ  ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ.
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΙΕΡΟ ( ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΗΣΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ), ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ , ΣΤΑ ΚΑΤΟΥΝΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΑΝΑΣΤΥΛΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑ "ΚΟΣΜΗΜΑ' ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΦΥΓΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
(Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ   ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1470). ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ,  ΜΙΚΡΗ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ ΑΝΤΙΚΡΙΣΑΝ ( ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΤΑΡΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΨΕΩΣ ΣΤΟ ΛΙΜΝΙΩΝΑ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
 ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥΣ  ΤΟΠΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΝΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΝΙΩΝΑ ΛΟΓΩ  ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ) 

ΚΑΙ ΑΓΑΛΙΑΣΕ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ. ΑΠΟΦΆΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΟΎΝ  ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΆΓΝΩΣΤΟ ΤΌΠΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ.  ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΝΑ  ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΙΣΟΕΡΕΙΠΩΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΘΙ   ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΕΙΣΒΟΛΕΑ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΎ " ΛΙΜΝΙΩΝΑ" ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΤΙΣΕΙ Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ. Ο ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ ΤΑΡΛΑΣ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ. ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΙΟΝΑ, ΜΑΛΑΓΑ,ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ, ΚΑΠΑΤΑΝΙΟΣ  ΚΛΠ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.


ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΣΤΥΛΩΘΗΚΕ
ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΕΣ  ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΊΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΑ  ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΙΟΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ.
      ΕΚΕΙ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ , ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΘΗΚΑΝ  ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.
Προσθήκη λεζάντας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΓΑΣ
 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1870 ΚΑΙ ΕΖΗΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
ΗΤΑΝ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΤΣΕΛΙΓΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ  ΜΑΛΑΓΑ
ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ  ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1890 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ, ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ  ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ  ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΦΟΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ  ΨΑΧΝΩΝ.
ΕΚΕΊ ΓΝΩΡΙΣΕ
 ΚΑΙ  ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΦΕΝΔΡΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ ΚΟΡΗ ΤΟΥ Γ.  ΕΥΓΕΝΙΔΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΙΕΖΩΤΗ ΣΤΑ ΧΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΤΕΛΟΣ 19ου ΑΙΩΝΑ)  ΦΩΤΟ : Α. Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ