Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΑΜΟΥ - 2

                                                            Ο ΓΑΜΟΣ
ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.  

Η ΣΤΕΨΗ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΑΡΧΙΖΑΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΚΑΛΕΣΤΑΔΕΣ" ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΟΥΣ ΣΤΟ ΓΑΜΟ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ. ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΝΑΤΑ ΚΡΑΣΙ ΔΥΟ ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΚΟΥΦΕΤΑ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΕΣΤΗΝΑΝ ΤΟ ΓΙΟΥΚΟ." ΓΙΟΥΚΙΑΖΑΝ" ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΖΥΜΩΝΑΝ ΠΡΩΤΟΣΤΕΦΑΝΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ  ΣΤΟΛΙΖΑΝ ΑΝΥΠΑΝΤΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΥΠΑΝΤΡΟΙ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΞΑ ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ. ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΣΤΡΩΝΑΝ ΤΟ ΝΥΦΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΤΑ ΣΦΑΧΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. 
ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΡΗ, ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΑΡΑΠΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΓΟΥΤΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΙΝΗ ΑΝΤΙΛΑΛΑΛΟΥΣΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΛΑ.
ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,  (ΣΥΝΟΔΕΥΑΝ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ) ΕΩΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1915 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑ

ΔΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΤΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΛΩΡΟΥΣ ΔΟΥΔΑΛΗ

ΟΙ ΕΥΠΟΡΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ.
ΕΔΩ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ  ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ , ΠΙΘΑΝΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ.
(πίσω από τη φωτογραφεία)
Β.Γ.Μ
ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ετος 1921
 Ο γάμος της γιαγιάς Στυλιανής και του παππού Αγγελή Καρατζά, γονείς της μητέρας μου Μαρίκας. Στο μέσο ο παππούς με την γιαγιά νεόνυμφοι. 
Αριστερά της με το καπέλο ο άρχοντας Μιχάλης Δούδαλης (Μπουντούρας) με την αρχόντισσα κυρά του. Πάλεψε να γίνει Δήμαρχος και Βουλευτής στην Εύβοια αλλά δεν τα κατάφερε. Ο γάμος άφησε εποχή, τρεις μέρες γλέντι. Οι οργανοπαίχτες κουράστηκαν να παίζουν..
   Αυτή η σπάνια φωτογραφία δεν παρουσιάζει την ιστορία της οικογένειας και μόνο αλλά την ιστορία της εύφορης πεδιάδας των Ψαχνών Ευβοίας. Εκατό περίπου χρόνια πριν, τότε που η αρχοντιά, η μπέσα και το φιλότιμο ήταν σ΄ όλο της το μεγαλείο !
Γιώργος Γεωργιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: