Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 1 ΨΑΧΝΩΝ

ΚΕΙΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ   ( ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΡΑΒΑΝΙ )  ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
                                              ( ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ )

ΥΛΙΚΑ:

               ΑΛΕΥΡΙ  ΟΣΟ ΠΑΡΕΙ (ΚΑΘΑΡΟ ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ)
                   1 ΚΟΥΠΑ  ΑΓΝΟ ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
                   1 ή 2 ΚΟΥΠΕΣ ΖΑΧΑΡΗ
                   ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ (ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΜΑΣ)
                   ΤΟ ΧΥΜΟ 4 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ( ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ 1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΣΟΔΑ) Ή
                   1 bakihg powder
                    ΠΕΤΙΜΕΖΙ  ( μισό κρασοπότηρο0
                   ΛΙΓΟ ΞΥΔΙ
                   3 ΒΑΝΙΛΙΕΣ                  
                   ΛΙΓΟ ΑΛΑΤΑΚΙ
               ΠΡΟΑΙΡΕΤΚΑ:  ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ, ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΚΑΡΥΔΑ
              
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

                   ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ. ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΝΙΛΙΕΣ, ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΤΟ ΞΥΔΙ, ΤΟ ΞΥΣΜΑ, ΤΟ baking powder, ΤΟ ΑΛΑΤΑΚΙ, ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ, ΣΙΓΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΕΥΡΙ.ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΜΙΓΜΑΤΟΣ. ΑΦΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ, ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΟ ΤΑΨΑΚΙ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 1 ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ  ΣΤΟΥΣ 180o C.
   ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟ (ΑΝΑΙΜΙΑ) KAI ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ.
                ( ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟΥΛΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΣΦΙΧΤΟ)
        
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ  ΚΥΔΩΝΙ
                                      ( ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ)

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κυδώνια
               1 κιλό ζάχαρη
               1 βανίλια
               λίγο λεμόνι
               3 γαρύφαλλα
               λίγα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα α

                Πλένουμε, καθαρίζουμε και  κόβουμε τα  κυδώνια σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.  Τα σουρώνουμε και όπως είναι ζεστά αρχίζουμε να τα βάζουμε στην κατσαρόλα ως εξής: μια στρώση κυδώνια μια στρώση ζάχαρη έως να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά  εφόσον προσθέσουμε νερό και βανίλια. Βράζουμε τα υλικά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έπειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει και  τοποθετούμε  το γλυκό μας  και τα αμύγδαλα σε βάζα.      
          Με αυτό τον τρόπο έχουμε στο σπίτι μας σπιτικό και υγιεινό γλυκό.   Οι διατροφολόγοι το συστήνουν  ανεπιφύλακτα,  ιδιαίτερα όταν τα υλικά είναι από τον κήπο μας.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΑΝΟΥΛΑΣ ΜΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΑΤΣΗ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: