Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΑΧΝΩΝ (4) ΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

 ΨΑΧΝΑ    -    ΜΕΣΣΑΠΙΑ  ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΗ  ΙΣΤΟΡΙΑ
18-2-2012                       
   
        ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.. ( ΕΝΑΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ). ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,  ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΗΤΑΝ  ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΚΑΙ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΕΝΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ  Δ΄ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ, ΤΟ 1204 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1470 ΠΟΥ Η ΕΥΒΟΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΣΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ  ΚΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ  ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,  ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ.­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
     Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΤΣΑΜΗΣ  ΜΑΣ ΤΟΝΙΖΕ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΑ  ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ 19ο  ΑΙΩΝΑ μ.χ. ΑΝ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΕΒΛΕΠΕ ΕΝΑ ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ Η ΚΑΤΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ , ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΝΑΒΟΝΤΑΣ ΦΩΤΙΑ (ΤΗ ΝΥΧΤΑ) Η ΜΕ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ (ΤΗ ΜΕΡΑ), ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ . ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΤΑ «ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ» ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΝΑ ΤΑ « ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ». Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ,  ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ  ΟΤΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ. ΣΤΑ  ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ  ΠΟΥ ΔΙΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ.
     ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΓΛΕΣ, ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ. ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ. ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΚΑΛΥΠΤΑΝ ΠΛΗΡΩΣ  ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΑΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΕΦΕΥΓΕ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ.

                                                       ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΠΥΡΓΟΣ"ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝ. Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ
 
    
          
   
  
     ΩΣ  ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΨΑΧΝΑ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΕΚΑ  ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ Η ΣΤΟ ΛΙΜΝΙΩΝΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.    ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΑ. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ  ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΟΤΙ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ  ΕΧΕΙ  ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ KAI TO ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ   ΜΙΑ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΜΕΡΑ,  ΟΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜOY ΚΑΤΗΦΟΡΗΣAΜΕ  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ  "ΠΕΤΡΙΤΣΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.      
     ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΤΙΚΟ ΠΥΡΓΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ. ΑΛΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΠΟ ΛΙΘΑΡΙΑ  ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ  ΟΡΓΙΣΤΗΚΕ  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. « ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΨΑΧΝΙΩΤΕΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ». ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ  ΗΡΕΜΙΣΩ ΟΔΗΓΗΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ «ΠΥΡΓΟΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΠΥΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΛΕΩΘΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ. Ο ΠΥΡΓΟΣ   ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ  «ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ   ΒΡΟΝΤΗΞΕ " ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ" ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΑ ΠΙΑ.