Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

19 ΜΑΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 785 πχ - 1922 μχ    «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΟΙ » ΤΡΙΑΝΤΑ ΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.  ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΓΗΜΑ ΤΟΥ  ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ.  ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ.
     ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΜΑΧΗΤΕΣ  ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΕΣ. ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ 7ο ΑΙΩΝΑ Π.Χ..
  ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ , ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΔΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ. Η ΒΙΑ, Η ΣΦΑΓΗ Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ  ΓΛΑΦΥΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.
   ΚΑΘΕ ΠΟΝΤΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ  ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ. ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ .

       Πριν μερικές μέρες διάβασα ένα καταπληκτικό και συγκλονιστικό συνάμα βιβλίο της Ελληνοαμερικανίδας συγγραφέας   Thea Halo “ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ”. Αναφέρεται σε πραγματική ιστορία και συγκεκριμένα στα παιδικά χρόνια της αγαπημένη της μητέρας στη  μακρινή  και ξακουστή χώρα του Πόντου.
       Πολλές φορές, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. Στους πρωταγωνιστές του βιβλίου αναγνώρισα δικούς  μου συγγενής (από την οικογένεια του συζύγου μου). Σα να είδα τη γιαγιά Σοφία και τον παππού τον Νίκο. Γνώρισα το χωριό τους, τη ζωή τους. Τους είδα παιδιά να τρέχουν στις πλαγιές του βουνού, να κατρακυλούν στο πράσινο χορτάρι και την προγιαγιά την Αναστασία να  δέρνει  τη μικρή Σοφούλα γιατί βρώμισε την κυριακάτικη φορεσιά της. Είδα το σπίτι τους με τα μεγάλα δωμάτια όπου ζούσαν όλοι μαζί με αρχηγό τον παππού Λαμπριανό.  Είδα και τον βάναυσο ξεριζωμό   από τον τόπο τους.
       Ένα συγκλονιστικό βιβλίο  που αναφέρεται στη γενοκτονία  των Ποντίων. Ξυπνάει μνήμες και συνειδήσεις. Αφυπνίζει την ελληνική και εθνική συνείδηση. Άλλωστε όπως αναφέρει και η ελληνική θυμοσοφία “Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός υποδουλωμένος.
 Αυτό το θαυμάσιο βιβλίο, πιστέψτε με διατηρεί και φωτίζει την ελληνική ιστορική μνήμη.
         ( Αφιερωμένο στην μνήμη της καλής μου πεθεράς Νίκης που ήταν αυθεντική Πόντια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: