Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

                                                 ΧΑΙΡΕ, ΑΓΙΑ ΑΓΙΩΝ ΜΕΙΖΩΝ.

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ'. Τή υπερμάχω.
Τή υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια
Αναγράφω σοι η πόλις σου Θεοτόκε.
Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον
Εκ παντίων μέ κινδύνων ελευθέρωσον
Ίνα κράζω σοι·
Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.

    
    Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΩΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 72 ΣΤΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ (144 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ  ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ).
   ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ, Ο ΥΜΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 626 μ.χ., ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΒΑΡΟΥΣ. Η ΑΒΑΡΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ , ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ  ΕΙΧΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ) ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΩΣ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 626μ.χ. ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΥΛΙΚΟ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ. ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΜΑΓΙΣΤΡΟ ΒΩΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΓΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΜΕ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΙΘΑΝΩΣ ΜΕ  ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΟΥΝ. ΟΙ ΑΒΑΡΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΠΟΡΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ. ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΑΙΣΙΩΝΑΝ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΦΡΟΥΡΑ.
     Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΗΤΑΝ ΣΚΛΗΡΗ. ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΒΑΡΩΝ ΥΠΕΡΑΙΒΕΝΑΙ ΤΙΣ 200.000.
    Ο ΜΑΓΙΣΤΡΟΣ ΒΩΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΓΑΝ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.  Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΓΙΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΡΙΕΤΡΕΧΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΣΕΙ  ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΓΕΙΡΕΙ  ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. 
     ΙΕΡΕΙΣ,  ΓΕΡΟΙ , ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΨΑΛΑΝ ΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ ( Υπεραγία Θεοτόκε και σώσον ημάς).

  Είναι κατασκευασμένη από κηρομαστίχα και με μύρο περιρρεομένη. Στο πίσω μέρος σε αργυρά πλάκα, είναι τετυπωμένος ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Γ΄ ο Κομνηνός και ο Όσιος Διονύσιος ο κτήτορας της Μονής και είναι γραμμένο το εξής: «Αυτή η είκών η Θαυματουργός εστί την οποίαν βάσταξέ Σέργιος ο Πατριάρχης περιερχόμενος τα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως έδιωξε τους πολεμίους και την οποίαν ό Αυτοκράτωρ Αλέξιος ιδιοχείρως εδώρησε τω Άγίω Διονυσίω» ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ MESSAPIANEWS.
   Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ . ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ, ΟΙ ΑΒΑΡΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ. ΟΜΩΣ , ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΟΛΩΝ.  ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΣΤΕΡΓΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ Ο ΕΧΘΡΟΣ  ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
     ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΠΡΟΞΕΝΗΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΞΗ. ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΒΑΡΩΝ, ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑIΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΞΗΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.  Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΒΑΡΟΣΛΑΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΒΛΕΠΑΝ  ΜΙΑ ΜΑΥΡΟΦΟΡΟΥΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ  ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΤΑΝ. ΤΑ ΖΩΑ ΑΓΡΙΕΥΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΑΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ KAI ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ  ΕΧΑΝΑΝ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΟΥΣ ( Χαίρε, ως βροντή τους εχθρούς καταπλήτουσα, Χαίρε, δι΄ης εχθροί καταπίπτουσι). 
       Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΡΑΚΤΟΣ ΣΤΙΣ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 626 μ.χ.. Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ  ΑΥΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ  ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΕΨΑΛΕ ΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ  (Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.).
     ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΕΙΤΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΓΙΟΣ ΕΙΤΕ  Ο ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΣΙΔΗΣ, ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ   ΜΥΣΤΡΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,   ΝΙΚΗ  Ν.   ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ
    ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΙΣ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΕΝΑ  ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΛΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ " Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: