Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΔΙΡΦΗ


                                                           1. Η ΔΙΡΦΗ (ΔΕΛΦΗ)


      Η Δίρφη είναι το ψηλότερο βουνό στο Δήμο Μεσσαπίων αλλά  και  το ψηλότερο της  Εύβοιας με ύψος 1.743μ. Πρόσφατα εντάχθηκε στο Ευρωπαικό Οικολογικό δίκτυο "Natura" και  το δάσος της είναι ένα από τα 19 δάση της χώρας που έχουν  χαρακτηριστεί αισθητικά. Έχει μια κορυφή με σχήμα που μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στην κορυφή αυτή , υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά  Ήρα  και σύμφωνα με την μυθολογία εκεί έγιναν οι γάμοι του Δία και της Ήρας.
      Οι πλαγιές του βουνού καλύπτονται με πλούσια βλάστηση. Τά δάση της είναι πλούσια σε πεύκα, έλατα, δρύες, καστανιές και πλατάνια. Επίσης  υπάρχουν σπάνια αγριοβότανα και αγριολούλουδα καθώς και μεγάλος αριθμός αρπακτικών και άλλων πουλιών. Υπάρχουν άφθονες πηγές  και φαράγγια. Από τη Δίρφη ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Εύβοιας ο Μεσσάπιος και ο Λήλας.
      Η οικολογική αξία του βουνού είναι μοναδική όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.        Η  παράδοση αναφέρει ότι η Δίρφη είναι ηφαίστειο, ίσως λόγω του κωνικού σχήματος που έχει και δεν  θα αργήσει να «ξυπνήσει». Ίδωμεν. 


χιονισμένη
ανατολή
ΦΩΤΟ Ν. ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: