Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΧΝΩΝ

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ  ΚΥΔΩΝΙ
                                      ( ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ)

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό κυδώνια
               1 κιλό ζάχαρη
               1 βανίλια
               λίγο λεμόνι
               3 γαρύφαλλα
               λίγα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα α

                Πλένουμε, καθαρίζουμε και  κόβουμε τα  κυδώνια σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.  Τα σουρώνουμε και όπως είναι ζεστά αρχίζουμε να τα βάζουμε στην κατσαρόλα ως εξής: μια στρώση κυδώνια μια στρώση ζάχαρη έως να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά  εφόσον προσθέσουμε νερό και βανίλια. Βράζουμε τα υλικά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έπειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει και  τοποθετούμε  το γλυκό μας  και τα αμύγδαλα σε βάζα.      
          Με αυτό τον τρόπο έχουμε στο σπίτι μας σπιτικό και υγιεινό γλυκό.   Οι διατροφολόγοι το συστήνουν  ανεπιφύλακτα,  ιδιαίτερα όταν τα υλικά είναι από τον κήπο μας.


          
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ  ΚΑΡΟΤΟ ( ΠΟΝΤΙΑΚΟ )
                                     

ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό καροτα
               1 κιλό ζάχαρη
               1 βανίλια
               λίγο λεμόνι
               3 γαρύφαλλα
               λίγα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα α

                Πλένουμε, καθαρίζουμε και  κόβουμε τα  καρότα σε μικρά κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα καρότα με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.  Τα σουρώνουμε και όπως είναι ζεστά αρχίζουμε να τα βάζουμε στην κατσαρόλα ως εξής: μια στρώση καρότα μια στρώση ζάχαρη έως να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά  εφόσον προσθέσουμε νερό (ανάλογα πόσο βρασμένα θέλουμε τα καρότα) και βανίλια. Βράζουμε τα υλικά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έπειτα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμονιού ( για να μην πήξει το σιρόπι).  Αφήνουμε να κρυώσει και  τοποθετούμε  το γλυκό μας  και τα αμύγδαλα (προαιρετκά) σε βάζα.      

          Με αυτό τον τρόπο έχουμε στο σπίτι μας σπιτικό και υγιεινό γλυκό όλο το χρόνο και κυρίως τις μέρες των νηστειών.   Οι διατροφολόγοι το συστήνουν  ανεπιφύλακτα,  ιδιαίτερα όταν τα υλικά είναι βιολογικά ή από τον κήπο μας. Το καρότο αποτελεί πλούσια πηγή σε βιταμίνη Α, προστατεύει την όραση  και τα μαλλιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: