Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


                                         ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΣΤΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ

     ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΥΒΟΙΑΣ,  16 χλμ. ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Η ΚΑΣΤΕΛΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
     ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΚΜΑΣΕ. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ  ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ  ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ.ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ  ΤΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ  ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
     ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ  ΠΟΥ  ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ  ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ (1470),  Η ΚΑΣΤΕΛΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΑΡΑΓΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΛΕΠΕ ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΥΦΟΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ.
                                                     ("Η ΕΥΒΟΙΚΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ" ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ).
       ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΩΣ ΕΝΑ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΑ ΝΑ "ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ" ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ. ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.
     ΟΤΑΝ ΕΞΕΡΡΑΓΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΕΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΕΧΤΗΚΕ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ.  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ  ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΚΗΔΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ.
     ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ, ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΜΑΧΗ "ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ". ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΧΗ.
("ΨΑΧΝΑ" ΤΟΥ ΚΩΝ. Σ. ΤΖΑΒΑΡΑ)
   ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (7-4-1833) Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ .ΤΟ 1835 Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ  ΗΤΑΝ 52 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ. ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΣΤΕΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΣ ("ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΨΑΧΝΩΝ" ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ).
    Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1870 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑΟΣ ΠΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
    ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΣΤΕΛΑ ΑΝΗΚΕΙ ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ  ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ "ΖΩΝΤΑΝΟ" ΧΩΡΙΟ.

1919 / ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ

Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΣΤΕΛΑΣ-  ΨΑΧΝΩΝ ΤΟ 1935


1945
ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑ / ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.messapianews.gr

                                       ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΑΣ 1960- 1961
ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΜΠΕΛΟΥ /  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.messapianews.gr

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ "ΡΙΖΕΣ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.messapianews.gr

http://psahnaevia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_30.html
ΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: