Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.eviawelle.gr/messapia-dirfis/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%AC%CF%86%CE%BF%CE%B9-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B5%CF%81/
Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην περιοχή μας, όπως στα Ψαχνά και στην Καστέλλα, έχουν ανακαλυφθεί πρωτοχριστιανικοί τάφοι σε διάφορες περιπτώσεις εργασιών που γίνονται συνήθως σε έργα του Δήμου. Επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει, σήμερα εδώ στο eviwelle θα δώσουμε την εξήγηση η οποία οφείλεται σε ιστορικές καταγραφές.
Η περιοχή της Μεσσαπίας κατοικείται ανελλιπώς περίπου από το 6000 π.Χ και αυτό με βάση ιστορικών και αρχαιολογικών καταγραφών και ευρημάτων. Συγκεκριμένα όμως θα ασχοληθούμε με την Ρωμαϊκή περίοδο η οποία εξηγεί την εύρεση των συγκεκριμένων τάφων στην περιοχή μας.
Σύμφωνα λοιπόν με καταγραφές στα πρώτα χριστιανικά χρόνια και ύστερη ρωμαϊκή περίοδο στην περιοχή της Μεσσαπίας υπάρχει ρωμαϊκός οικισμός, ο οποίος τοποθετείται στην περιοχή «Μπότσικα»,  Ο οικισμός αυτός εκτείνεται στο σημείο του λόφου, που βρίσκεται το σημερινό εργοστάσιο και πέριξ αυτού.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διερευνηθεί πρόκειται για έναν φτωχό οικισμό, όπου ο πληθυσμός του, αποτελείται κυρίως από αγρότες και κτηνοτρόφους. Πιστεύεται ότι τα κτίρια που τον αποτελούσαν ήταν κατά το κοινώς λεγόμενο φθηνές κατασκευές της εποχής, οι οποίες λόγω των υλικών τους δεν άντεξαν και στον χρόνο. Τα σημεία όπου βρέθηκαν οι τάφοι στην Καστέλλα και στην περιοχή του Αγίου Βλασίου, θεωρητικά πάντα ήταν αυτό που σήμερα θα ονομάζαμε «έξω από την πόλη». Ο πληθυσμός λοιπόν συνήθιζε τους νεκρούς του να τους ενταφιάζει σε περιοχές που βρίσκονταν έξω από την πόλη και πιθανότατα είχαν οριοθετηθεί ταφικός χώρος κατά το κοινώς λεγόμενο νεκροταφεία.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους και ε συζητήσεις που  έχουμε κάνει με αρκετούς από αυτούς, οι τάφοι είναι λιτοί και αρκετά φτωχικοί σε ευρήματα (μόνο οστά) λόγω  της οικονομική κατάστασης στην οποία διαβιούσε ο τότε πληθυσμός της περιοχής.
Πιθανότατα να πρόκειται για τάφους Χριστιανών καθώς ο τρόπος ταφής των νεκρών έχει ως χαρακτηριστικό νόημα την τοποθέτηση της σορού από την Ανατολή προς τη Δύση, ώστε ο νεκρός να «ατενίζει» την Ανατολή.Γεγονός το οποίο χαρακτηρίζει ακόμη και σήμερα τον χριστιανικό τρόπο ταφής.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σταθούμε, είναι το γιατί παρατηρούνται οστά τα οποία είναι παιδιών και νέων ανθρώπων. Η εξήγηση σύμφωνα πάντα με τους ιστορικούς είναι απλή. Φτώχεια, ισχνοί πόροι, κακή σίτιση, ασθένειες, επιδημίες και μικρό προσδόκιμο ζωής που προσδιορίζουν την συγκεκριμένη περίοδο.
Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, αυτό το οποίο αναδεικνύουν αυτές, ή έστω και τυχαίες, ανασκαφές είναι ότι ο τόπος μας έχει ένα μεγάλο ιστορικό παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: