Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ 5-ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΑΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  FACEBOOK


Του Νικόλαου Καρατζά Αρχαιολόγου-Ιστορικού
Βορειοανατολικά του οικισμού του χωριού της Τριάδας, σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Τριάδας και υπό τη σκιά του υπεραιωνόβιου πουρναριού βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Καλλιόπης.
Το παρεκκλήσι κατασκευάστηκε από τον Σπυρίδωνα Κριεζώτη, αντιγράφοντας πιστά τον βυζαντινό ρυθμό του εγγεγραμμένου σταυροειδούς, στα τέλη του 19ου αι. και έχει κτισθεί επάνω σε ερείπια άλλου βυζαντινού ναού (όπως μαρτυρούν τα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη - λείψανα που σώζονται στο εσωτερικό του ναού, ο οποίος ήταν παρεκκλήσι του βυζαντινού ναού της Αγίας Τριάδας).
Αφιερώθηκε από τον Σπυρίδωνα Κριεζώτη, γιο του Δημήτριου και εγγονού του οπλαρχηγού Νικόλαου, στην Αγία Καλλιόπη για να τιμήσει την μνήμη της μητέρας του, Καλλιόπης, του γένους Κίτσου Τζαβέλλα.
Με το πέρας των χρόνων, το κοντινό στο αρχοντικό της οικογένειας παρεκκλήσι, χρησιμοποιήθηκε ως μαυσωλείο της οικογένειας Κριεζώτη, όπου στο εσωτερικό του φυλάσσονται οι λειψανοθήκες όλων των μελών της οικογενείας, εκτός της οστεοθήκης του οπλαρχηγού Νικόλαου Κριεζώτη, του οποίου τα οστά εναποτέθηκαν στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην κοινότητα Μύτικα Χαλκίδος, το 1863.


Σε μια από τις λειψανοθήκες του ναού της Αγίας Καλλιόπης αναγράφεται:
ΟΝΟΜΑΤΙ ΛΑΤΡΕΥΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΥΣΕΒΟΥΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΘΥΓΑΤΕΡΑΣ ΕΥΚΛΕΟΥΣ ΗΡΩΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΙΤΣΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΡΙΕΖΩΤΗ.
Φωτογραφία του χρήστη Nikolas Karatzas.Φωτογραφία του χρήστη Nikolas Karatzas.Δεν υπάρχουν σχόλια: