Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

ΑΛΕΚΟΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ

     ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ. Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΙΟΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΜΜΙΛΗ.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ  ΤΟ 1921 ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ- ΑΡΑΠΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΝΤΑΒΟΥ.
ΝΟΝΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ.
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΗΤΑΝ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ.
ΤΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ  ΚΑΙ  Ο  ΙΔΙΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ  Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ.
(ΘΥΜΑΜΑΙ  ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ).ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ  ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ  ΑΦΙΕΡΩΜΑ. ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ  ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ. ΣΕ ΑΥΤΟ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΑΝΑΝΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ .
 Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ
ΑΛΕΚΟΥ ΑΡΑΠΑΚΗ
ΣΕ ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ 1915
ΑΡΧΕΙΟ:ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑ

ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄90 ΕΠΑΙΞΕ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ ΒΙΟΛΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΖΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ.
ΟΛΟΙ ΜΑΣ  ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΘΕΩΣΑΜΕ.ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006.


ΟΔΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ
ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΡΑΠΑΚΗ
ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ
Σπυρος Ραπτακης Το σπίτι στην φωτογραφία είναι το τελευταίο που υπάρχει από το μαχαλά Σαμέ'ι'κα ή Σαμιώτικα κάπου εκεί όντος έμενε ο Αλέκος Αραπάκης γιατί τον θυμάμαι μικρός ερχόταν μερικές φορές το χρόνο στον Αγ. Νικόλαο για να εκκλησιαστεί και όταν χαιρετούσε τους επιτρόπους έλεγε θα περάσω και από το πατρικό μου και έστριβε ακριβώς στο στενάκι αυτό. Όμως αρχικά πρέπει να έμεναν κάπου στην πλατεία Μποδοσάκη γιατί κατά την αφήγηση της συχωρεμένης της γιαγιάς μου με την οποία ήταν συνομήλικοι και φίλοι αρχικά πρέπει να έμεναν κάπου στην πλατεία Μποδοσάκη, γιατί όταν η γιαγιά μου έχασε τον πατέρα της από την γρίπη την πήρε ψυχοκόρη η θεία μας η Γιαννούλα του Φισκατορ κατά κόσμον Σκοπελίτης που είχε και την γνωστή για την τότε εποχή ταβέρνα του Φισκατορ. Μου έλεγε δε για να τον μάθει ο πατέρας του βιολί εκεί που τώρα είναι το περίπτερο στην πλατεία Μποδοσάκη υπήρχε μια μουριά τον ανέβαζε εκειπάνω με το βιολί και από κάτω έδενε ενα μαύρο σκύλο τον αράπη όπως τον έλεγαν και του έλεγε άμα δεν μάθεις θα σε φαει ο αράπης !!! έτσι σε πολύ μικρή ηλικία και πολύ γρήγορα ΄πως έλεγε η γιαγια μου έμαθε να παίζει αλλά και να γίνει από τα πρώτα βιολιά της περιοχης!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: