Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Παλιά εικόνα "Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ' απο την περιοχή  Ψαχνών - Καστελλας
ΞΕΚΙΝΑ    ΤΟ "ΜΙΚΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ.
   ΣΗΜΕΡΑ ΨΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ   ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ  ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ. 
ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΨΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΝΑΛΛΑΞ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ.

    Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄ (1222 - 1258), ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΣΤΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.
   Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΘΕΟΣΤΗΡΙΚΤΟ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΤΙΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1261, ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1204.

Η ΙΕΡΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΑ  ΕΧΕΙ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΖΗΛΟ.
ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,  ΤΙΣ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΕΝΑ  ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ (1981-1983). ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΩΡΙΟ ΒΕΡΤΟΥΡΑ

ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ  ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΑΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄50 ,
ΟΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΠΑΛΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΕΡΤΟΥΡΑ ,
 Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΑΡΕ, ΔΩΣΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ).


ΑΡΧΕΙΟ ΑΝ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ


   ΒΟΡΕΙΑ  ΚΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ «ΜΝΗΜΑΤΑ» ΚΑΙ «ΑΝΤΡΙΑΛΑ» ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΟΡΕΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 360μ., ΕΞΩ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΩΣ «ΒΕΡΤΟΥΡΑ» ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ 1836 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 , ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΝΤΡΙΑΛΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 1823.
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ  ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ 1954 ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΧΤΙΚΙΟ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ) ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΛΗΞΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΕ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΣΗ  ΠΝΙΓΜΕΝΟ  ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ.

Β.Γ.Μ.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 27 ΙΟΥΛΙΟΥ-EΜΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ


                                 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
                                    27 ΙΟΥΛΙΟΥ 1870 
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ  ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α΄, ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ 
(ΦΕΚ 32/ΣΕΛ. 237)



(.... η σφραγής του δήμου Μεσσαπίων φέρει ως έμβλημα εν τω μέσω μεν "Νεάνιδα κρατούσαν εν μεν τη δεξία δρέπανον, εν δε τη αριστερά στάχυν  παρακείμενον εις τους πόδας αυτής δραγμάτων" γύρωθεν δε τα λέξεις "δήμος Μεσσαπίων".....)
                Η ΝΕΑΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, Η ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
.Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ .                      
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ  ΓΙΩΡΓΟ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ,  ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ  ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ  ΓΚΑΝΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο Θ. ΝΤΑΒΟΣ


ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 'ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΨΑΧΝΩΝ".
    
    









Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 26 ΙΟΥΛΙΟΥ


                          ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ



 ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΛΙΒΑΔΙ¨  ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΗ Η ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ  ΤΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
 ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΕΙ (ΤΟ 1972), ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΡΙΚΛΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ,  ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ  ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΚΗΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ.  
ΕΙΚΑΖΕΤΑΙ, ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ, ΔΙΟΤΙ  ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΠΟΛΛΟΙ ΘΑΛΑΜΟΕΙΔΗ ΤΑΦΟΙ  ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
 
            Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΙΣΚΟΥ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 20 ΙΟΥΛΙΟΥ


                      ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ  ΤΟΥ "ΑΗ ΛΙΑ" ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ



       Στις μέρες μας το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία είναι πόλος έλξης όλων μας, κυρίως το καλοκαίρι στη μνήμη του, όπου με περισσή ευλάβεια συμμετέχουμε στον εσπερινό και τη θεία λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε την παράδοση που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, οι οποίοι ανέβαιναν στο βουνό με τα πόδια και με μεγάλη ευλάβεια προσέφεραν τα δώρα τους στον Άγιο. 
       Αγναντεύουμε τα ψαχνά από ψηλά όπως έκαναν και αυτοί και δοξολογούμε το θεό που μας έχει προσφέρει απλόχερα όλη αυτή την ομορφιά στον τόπο μας. Παρακολουθούμε τον ήλιο να φτάνει στη δύση του και να σκορπίζει τα μαγευτικά χρώματα του δειλινού σε όλο τον ορίζοντα.
     Συνεχίζουμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, τον αγώνα να διατηρήσουμε την παράδοση του τόπου μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ατόφια. 
 
 Ο ΑΗ ΛΙΑΣ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1870 ΑΠΟ ΤΗΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΑΝΑ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ,ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΚΤΗΜΑΤΩΝ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ,  ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩ ΧΡΟΝΩΝ
ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ  ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2011. Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ

Απολυτίκιο
Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ




" Σε αυτά τα χώματα πολέμησε και νίκησε τους Τούρκους στις 15 Ιουλίου  1821και θυσιάστηκε  28 Μαρτίου 1822 ο γενναίος σταυραετός της Εύβοιας Καπετάν Αγγελής Γοβιός".


Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1821

    
ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μνημόσυνο στους  Αγωνιστές των Βρυσακίων:
Ποιοί ήταν οι γνωστοί - άγνωστοι ήρωες ?  Πόσοι και ποιοί  προέρχονταν από την Μεσσαπία ?
Είχα και παλιότερα καταπιαστεί με την ιστορία της Μεσσαπίας, όπως και άλλοι εκλεκτοί συμπολίτες αλλά και ιστορικοί. Θεωρώ όμως, χρέος τιμής να φωτίσω φέτος,  στη μνήμη των αγωνιστών στα Βρυσάκια, κάποιες πτυχές που δεν έχουν καλά ξεδιπλωθεί.
Το χρωστούμε σ΄αυτούς που αγωνίστηκαν αψηφώντας τη ζωή τους  να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και περασαν στην ιστορία σαν ήρωες. Η μνήμη τους σήμερα, που η  Ελλάδα διανύει δύσκολες στιγμές, πρέπει να΄ναι ζωντανή. Αυτά τα παλληκάρια ήταν από τα δικά μας σπίτια, τη «δική μας που λέμε αυλή», άνθρωποι σαν και μας,  χωρίς όμως συμβιβασμούς, και μικροπρέπειες αλλά με μεγάλη ανδρεία ! 
Αψηφούσαν μέσα στο κατακαλόκαιρο τη ζωή τους  και με το γιαταγιάνι στα Βρυσάκια, αλώνιζαν για την ελευθερία !!
Σ’ αυτούς λοιπόν οφείλω μια καταγραφή στη μνήμη τους. Ισως να παραλείψω, άθελά μου, μερικούς  και ας με συγχωρέσει η χάρη τους, άλλωστε, στη λίστα των επωνύμων, υπάρχει πάντα μια μακρά  λίστα των ανωνύμων αγωνιστών, που ίδια και περισσότερη τιμή, τους πρέπει !

                              ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ
 
15η Ιουλίου  1821: Κατακαλόκαιρο. Πρώιμα κι’ όλας η πρώτη μεγάλη σύγκρουση. Βρυσάκια: Απ’ τη μια ο έμπειρος Τούρκος Πασάς Ομέρ Βρυώνης με πλήθος στρατό τακτικό. Από την άλλη, ο έμπειρος  Καπετάν Αγγελής, ο Γοβιός ή Γοβγίνας με το λίγο όμως και άπειρο (τέτοιων συγκρούσεων) αντάρτικο στράτευμά του. Ηταν και δεν θάταν 400 παλλικάρια. 
 Για τον οπλαρχηγό της Εύβοιας Αγγελή Γοβιό ή Γοβγίνα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Ο ίδιος ο Ανδρούτσος τον αποκαλούσε αδελφό του, έλεγε ότι ο Αγγελής ήταν ξεφτέρι στο αντάρτικο και ότι στα ζιναέτια, δηλαδή στρατηγήματα της μάχης, δεν είχε ταίρι ! Μαζί με τον Γοβιό πολέμησε και σκοτώθηκε και ο αδελφός του ο Αναγνώστης. Οι Τούρκοι πήραν τα κεφάλια του Αγγελή, του Κώτσου και του Αναγνώστη και τα περιέφεραν για εκφοβισμό στη Χαλκίδα. Τα άψυχα κορμιά των τριών αγωνιστών φέρεται να κηδεύτηκαν στον Αη-Γιάννη στην Καστέλλα ! 


        Ο ΛΟΦΟΣ "ΟΥΡΔΙ΄" ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ. ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο Κώτσος Δημητρίου από τα Χάλια, ήταν στο επάγγελμα κρεοπώλης, και δεινός σφαγέας ζώων. Είχε κρεοπωλείο στη Χαλκίδα. Βγήκε στο κλαρί (στα βουνά ως κλέφτης), αφού από την αγανάκτησή του ξεπάστρεψε τον Αγά της Χαλκίδας, κυριολεκτικά τον έσφαξε ! Ηταν συναρχηγός του Αγγελή και διακρίθηκε για την ανδρεία του στις μάχες στα Βρυσάκια, στη Μάνικα και στα δυό βουνά.

Στα Βρυσάκια, πολέμησε μαζί με τον Κώτσο  και ο εξίσου γενναίος  αδελφός του ο Γιαννάκης. Για πρώτη φορά όμως στα Βρυσάκια πολέμησε και ο μελλοντικός ολαρχηγός της Εύβοιας Καρύστιος Νικόλαος Κριεζώτης, που έδειξε τέτοια ανδρεία, που προκάλεσε την προσοχή του Γοβιού και του Κώτσου για το τι θα μπορούσε  να προσφέρει στη πατρίδα, όπερ και μετά τον θάνατό τους έγινε.

Στη μάχη των Βρυσακίων, σύμφωνα με τις πηγές σκοτώθηκαν 70 Τούρκοι και περίπου 150 ήταν οι τραυματιες. Επί 7 ώρες γίνονταν σκληρά η μάχη και οι Τούρκοι πολιορκούσαν τους Ελληνες. Από τους Ελληνες δεν σκοτώθηκε κανένας. Τρεις φορές οι Τούρκοι επιτέθηκαν στα οχυρώματα, αλλά και τις τρεις απετυχαν. Στο τέλος οπισθοχώρησαν. Στην οπισθοχώρησή τους έπεσαν στα βαλτωδη νερά του Κωλοβρέχτη και εκεί βούλιαξαν πολλοί, ενώ 2 μεγάλα κανόνια τα εγκατέλειψαν στο δρόμο. 
Ας δούμε  και τους Μεσσάπιους πολεμιστές στα Βρυσάκια ξεκινώντας από τα Ψαχνά
Ο Πανός Δούδαλης  από τα Ψαχνά πήρε μέρος με ανδρεία στη μάχη των Βρυσακίων. Ο Πανός διαδραμάτιζε ρόλου αρχηγού στην εποχή της επανάστασης στα Ψαχνά.
Ο Ορέστης Μακρής από τα Ψαχνά, πολέμησε στα Βρυσάκια και στη συνέχεια υπηρέτησε σαν πρωτοπαλλίκαρο του Νικόλαου Κριεζώτη, μέχρι το τέλος του αγώνα. Ηταν ένας από τους γενναίους μαχητές στη μάχη της Ακρόπολης.
Ο Χρήστος Κεραμιδάς από τα Ψαχνά. Πολέμησε κι αυτός υπό τις διαταγές του Γοβγιού στα Βρυσάκια και αργότερα τάχθηκε στο πλευρό του Κριεζώτη. Ο Κεραμιδάς σκοτώθηκε στην πολιορκημένη από τον Κιουταχή Ακρόπολη το 1827.
Ο Νικόλαος  Δούδαλης από τα Ψαχνά. Πήρε από τους πρώτους, μέρος στην επανάσταση. Πολέμησε υπό τον Βερούση στη Βρωμούσα και τον Κοπανά. Ακολούθησε τον Γοβιό στα Βρυσάκια. Μετά τον θάνατο του Γοβιού, πολέμησε, όπως και τα περισσότερα παλικάρια στο πλευρό του Κριεζώτη σε όλες τις μάχες της Εύβοιας, Αττικής και Βοιωτίας.
Ο Ανέστης  Δούδαλης από τα Ψαχνά. Πολέμησε στα Βρυσάκια με τον Γοβιό. Αργότερα στρατεύθηκε στον Κριεζώτη. Του χορηγήθηκε το υπ. Αριθμό 6529 χάλκινο Αριστείο Ανδρείας.
Ο Γεώργιος Μαρμαράς από την Καστέλλα. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες στην Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, στην αρχή με τον Γοβιό και μετά με τον Κριεζώτη. Του απονεμηθηκε επίσης πολεμική διάκριση υπογεραμμένη από τον ίδιο τον Κριεζώτη, η οποία, κατά τις πηγές, φυλάσσεται στο Κοινοτικό Κατάστημα της Καστέλλλας. 
 Ο ΛΟΦΟΣ" ΤΡΟΥΠΙΟ ΛΙΘΑΡΙ" ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΟΥΦΗ.
Ο Αθανάσιος Μπενίσης από τη Στενή. Του απονεμήθηκε επίσης, χάλκινο Αριστειο Ανδρείας. Από τη Στενή κατάγονταν και ο Κυριακής Σαλλιάρης που πολέμησε στα Βρυσάκια.
Ο Σύρος Μυστριώτης από το Μετόχι Δίρφυος. Πολέμησε στα Βρυσάκια με τον Γοβιό, αργότερα  έπεσε μαχόμενος στη μάχη των Κήπων μαζί με τον οπλαρχηγο Τομαρά στον ίδιο προμαχώνα. 
Από τη Χαλκίδα πολέμησαν στα Βρυσάκια
Ο Γεώργιος Αδάμ, ο Ανδρέας Αποστολίδης, ο Δημήτρης Καρυδάς, ο Θωμάς Δούλης, ο Αναγνώστης Κριτσάλης, ο Απόστολος Κωνσταντίνου, ο Μέντης Τόλιας, ο Νικολαος Μπέλλιος, ο Γιάννης Μασούρης, ο Δημήτρης Σιμιτζής και ο Νικόλαος Στάμου που άλεθε στάρι στους μύλους των Πολιτικών για λογαριασμό του φρουρίου της Χαλκίδας. Επισης στα Βρυσάκια πολέμησαν και τα αδέρφια Βασίλης και Κωστής Χατζηστάμου. Ο Κωστής μάλιστα σκοτώθηκε αργότερα στο Τρίκκερι στη μάχη του Κριεζώτη με τον Ζέρβα Πασά.  Τέλος, από τη Χαλκίδα ήταν και ο Χλιαχλιάς, που και αυτός σκοτώθηκε  το 1827 κατά την είσοδο του Κριεζώτη στην Ακρόπολη.
Από τα Φύλλα πολέμησαν στα Βρυσάκια
Ο Μιχελής Κασάπης, τα αδέρφια Δημήτρης και Ζήσης Καραναστάσης, ο Βασίλης Κοροπίτσης, μετρέπεια ψυχογυιός του Κριεζώτη, ο Αντώνης Καραχάλιος από τον Αγιο Νικόλαο και ο Τάσος Ντεληγιώργης από το Αφράτι.
 
Από την Αγία Αννα πολέμησαν στα Βρυσάκια
Ο Μπολοβίνος, γενναίος αγωνιστής, που μάλιστα έσωσε πολλά γυναικόπαιδα στην Αγία Αννα και στο Μαντούδι, όταν αναχαίτισε αποτελεσματικά την πρόοδο των τουρκικών στρατευμάτων υπο τον Περκόφτσιαλη. Στα ονόματα που έλαβαν μέρος στη μάχη στα Βρυσάκια, μνημονευεται και ο Καπετάν Μιχάλης απο την Στροφυλιά, ο Γιάννης Καπόλος απο την Κοκκινομηλιά και ο Τσιλιμίγκος από το Αχλάδι.  Ο Μουρούτσικος από την Κερασιά,
Αλλά και ο κλήρος,  έλαβε μέρος στη μάχη των Βρυσακίων με γενναία μάλιστα συμμετοχή και αντίσταση !
Στη μάχη των Βρυσακίων πρωτοστάτησε ο Ηγούμενος  της  Μονής Γερμανού Ωρολογίου Γεράσιμος Τσαντίλης. Τη συμμετοχή του στα Βρυσάκια και σε άλλες μάχες  την πλήρωσε, όμως, ακριβά. Επειδή αυτός και οι Μοναχοί του συμμετείχαν, ρασοφόροι μεν αλλά  με νύχια και με δόντια στηνστην επανάσταση, ο Ομέρ Μπέης της Καρύστου έκαψε και αφάνισε  το Μοναστήρι ! 


Γενναίος όμως στα Βρυσάκια,  μαχητής, που έφερε μάλιστα τον βαθμό του Λοχία, ήταν και ο παπά Αγγελής από το Αργυρό. Ο Παπαγγελής πιάστηκε αργότερα απο τους Τούρκους και υπέστη μαρτυρικό θάνατο.
Αλλά στη μάχη των Βρυσακίων συμμετείχαν και επιστήμονες Διεθνούς Ακτινοβολίας, όπως ο Γεώργιος Κονίστριος, από τις Κονίστρες, όπου με υποτροφία από τους πλούσιους ομογενείς της Μολδοβλαχίας  είχε  σπουδάσει ιατρική και φιλοσοφία στο Ποτάβιο της Ιταλίας. Είαι σημαντική  η συνεισφορά του Κονίστριου στην επανάσταση και ανόρθωση του Γένους.
Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα των επωνύμων στη μάχη στα Βρυσάκια,  που ο χρόνος  δεν πρέπει να τα παρασύρει στη λήθη, αλλά χρέος μας είναι να τα αναδείξουμε. Ωστόσο, όπως προανέφερα τη λίστα των επωνύμων, ακολουθεί η μακρά λίστα των ανωνύμων, που ίδια τους πρέπει τιμή.
          Βρυσάκια  15 Ιουλίου  1821- Βρυσάκια 15 Ιουλίου 2013
192 χρόνια από τότε. Ωστόσο, ο χρόνος κυλά τόσο γρήγορα, αστραπιαία,  που ακόμη και τόσα χρόνια που πέρασαν θυμίζουν να ήταν  κυριολεκτικά σαν χθες ! 
  Η  γενναιότητα  των αγωνιστών στα Βρυσάκια πρέπει να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας. Οσοι θεωρούν ότι αποτελεί απλά μέρος της ιστορίας, χρήσιμο για ιστορικές και μόνο αναφορές, θα διαψευστούν. Γιατί και οι δικές μας γενιές και οι γενιές που έρχονται  θα χρειαστεί να δώσουν αντίστοιχες μάχες, όπως στα Βρυσάκια, για να αναπνέουν και ζούν ελεύθερα !  Ποιός θα πίστευε ποτέ ότι μετά την απελευθέρωση της Τουρκοκρατίας, θα περνάγαμε στη φρικτή κατοχή ?   Αμέτρητες οι σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, κάθε γενιά πληρώνει και το δικό της τίμημα  !!  Αβέβαιο και τώρα το μέλλον, μεγάλες οι προκλήσεις !


Τιμή και Δόξα στους ήρωες και αγωνιστές των Βρυσακίων !!!  Κερί στη μνήμη τους στον Αη Γιάννη στη Καστέλα που κηδεύτηκαν τα ακέφαλα κορμιά τους συγκλονίζοντας με το δημοτικό τραγούδι  αυτή την  τραγική θυσία !  
 Γιώργος Α.  Γεωργίου, Βρυξέλλες Ιούιλος 2013. 
 Πηγές

-          Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδας
-          htpp://arvanitis.eu
-          htpp://tsoutsouneros.arvanitis.eu
-          htpp://Wikipedia.org
-          www.servitoros.eu
-          www.matia.gr


ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΕΡΙΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ 1970 ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
" Σε αυτά τα χώματα πολέμησε και νίκησε τους Τούρκους και θυσιάστηκε ο γενναίος σταυραετός της Εύβοιας Καπετάν Αγγελής Γοβιός".
 ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ Β.Γ.Μ.