Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΗ-ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ

                                                           ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1912
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ  ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ  ΠΕΡΙΠΟΥ 
70 ΑΝΔΡΩΝ
         ΣΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912, ΣΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ, ΔΥΝΑΜΕΩΣ 70 ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΕΒΙΒΑΣΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ  ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΙΕΙΣΔΥΣΑΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ , ΕΚΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΡΟΥΡΕΣ  ΚΑΙ  ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΟΥΡΕΣ.
  ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ  ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΟΥΝ.
  ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΛΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΑΙΑΣ. ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ , ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 24 ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ.
  ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΛΛΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ  ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΟΡΟΣ ΚΕΡΔΥΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΑΒΕ  20 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ  ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥ ΥΠΟΤΑΓΗ.
   ΣΤΙΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΦΟΠΛΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.
  ΣΤΙΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΕΘΡΟΥΠΟΛΗ, ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ  ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ.
 ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:  ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΖΑΒΑΡΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913"

               ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  1951-1955, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΨΑΧΝΩΝ
"ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΨΑΧΝΩΝ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: