Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΚΑΣΤΡΙ

     ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ , ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1470, ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ  ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ  ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΔΕΝ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ, ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ.   ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΤΟΥΣ.

   ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΘΕΝΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΚΤΟΥΣΑΝ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΣΕ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ.......................................................
                                         ΚΑΣΤΡΙ
             Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΟΡΩΝΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΙ ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΒΟΥΝΟ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΒΑΙΖΑ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΑΜΠΟΥΡΓΙΑ", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΡΑΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ ΜΟΝΟ Ο ΝΤΟΠΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ  ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΗΤΑΝ ΑΝΕΛΕΗΤΗ.
    
  ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ  ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ, ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΦΟΣ "ΚΟΥΚΟΥΒΑΙΖΑ"

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝ. Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ 
 ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ.
Γιώργος Γεωργιου Καστρί, τοποθεσία σύμβολο. Συνδεδεμένο με τα παλιά Ψαχνά. Στο μέρος που βλέπει προς το Μοναστήρι της Γοργοεπηκόου, υπήρχε υπόγεια στοά που πρέπει να συνέδεε το Καστρί και οδηγούσε στην κορυφή του. Στις σχολικές εκδρομές 'κείνα τα χρόνια πολλές φορές οι πιο τολμηροί διασχίζαμε αυτή την στοά ως κάποιο σημείο που οδηγούσε σε υψηλότερο υπόγειο πάτημα..... Σήμερα ερείπια κάποτε όμως δώθηκαν σκληρές μάχες και γυναικόπαιδα στοιβάζονταν για να σωθούν, που αλλίμονο σε κείνα που έκλεγαν γιατί μανάδες από τον φόβο μην προδωθούν τα έπνιγαν... Η ιστορία του χθες, διδαχή του σήμερα ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: