Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ- ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΩΣ


  ENA   ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΤΡΙΚΛΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΕ ΤΡΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΕΙΔΗ  ΜΕ ΤΡΟΥΛΟ.


     ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ο ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΑΓΙΑΣΩΤΗΡΩ) , ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1890 -19ΟΟ  ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΡΟ ΝΑΙΣΚΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ (ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ 1879) ΑΠΟ ΣΑΜΙΩΤΕΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ.

 Σπυρος Ραπτακης Το 1862 με τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελληνικού κράτους και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας φεύγουν εναπομείναντες Τούρκοι από την Ευβοια και αντίστοιχα εκπατρίζονται περίπου 200 οικογένειες από την Σάμο για Την Ευβοια ,κάποιες εξ αυτών ,περίπου 30 εγγαθίστανται στα Ψαχνά και συγκεκριμένα στο δρομάκι πίσω από το πρώτο δημοτικό στο δρόμο που ξεκινά από του Βαλαη το καφενείο μέχρι τον παραποτάμιο μάλιστα την περιοχή αυτη οι Ψαχνίωτες την έλεγαν ''στο Σαμιώτικο μαχαλά'' ή ''στα Σαμέΐκα''.Μεταξύ αυτων ήταν και μερικές ξακουστές οικογένειες πετροπελεκιτάδων και χτιστών της εποχης...Έτσι φτάνουμε γύρω στο 1900 όπου οι Ψαχνιώτες επειδή δεν χωρούσαν στον Αγιο Νικόλαο λόγο της αύξησης αλλα και επέκτασης της πόλης προς Δυσμάς αποφάσισαν να φτιάξουν νέα εκκλησία μαζι με όλους απευθύνθηκαν και στους Σαμιώτες οι οποίοι με χαρά δέχτηκαν αφιλοκερδώς με το μοναδικό όρο να την ονομάσουν Μεταμόρφωση του Σωτήρως για να έχουν και αυτοι εδω στα Ψαχνα να γιρτάζουν και να θυμουνται κατι από την πατρίδα τους την Σάμο. Ετσι και έγινε!!! Χτίστικε η Αγιασωτήρα και γιορταζοταν με μεγαλοπρέπεια!!! Όλα αυτά τα ανακλυψα όταν το 2000 σε ενα ταξίδι μου στην Σάμο ανακάλυψα δυο ολόιδιες εκκλησίες στη Σαμο προγενέστερες της Αγιασωτήρας και έκτοτε αρχισα να διαβάζω και να ρωτω παλιους για το πως χτίστικε η Αγιασωτήρα μας και σας το παραθέτω. Σημείωση: Δύο σπίτια μόνο σώζονται στο Σαμιώτικο μαχαλα...

     ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ  ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΕΣΤΗ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΣΕΓΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΑΝ. ΒΑΛΆΗ, ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1901 ΚΑΙ ΤΟ  ΕΤΟΣ 1912 ΕΓΙΝΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ.
    ΠΡΩΤΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΗΤΑΝ Ο  ΠΑΠΑ ΑΝΕΣΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ.ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ: ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΠΑΠΑ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΟΥΡΝΗΣ, ΠΑΠΑ ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΛΑΣ, ΠΑΠΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑΣ & ΠΑΠΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.

ΠΑΠΑ ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΛΑΣ
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΧΝΑ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΚΩΝ. Σ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ, ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΤΥΠΟΥΣΕ  ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΣ 12 ΜΕ 12 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ,  ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
      Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ.

 Γιώργος Γεωργιου H ενορία μας Αγιά Σωτήρω είναι ένα από τα βυζαντινά κοσμήμστα της Εύβοιας. Θυμίζει εκκλησίες του Μυστρα και αποτελεί το γνησιότερο βυζαντινό μνημείο απο πλευράς εκκλησιών που υπάρχει όχι μόνο στην Εύβοια αλλά ευρύτερα στον Ελληνικό Χώρο. Σημειωτέον ότι σε τελευταία έργα που έγιναν πριν δύο δεκαετίες βρέθηκαν στον περίγυρο της εκκλησίας 3 τάφοι με οστά και κεραμικά, που έχω δει και με τα μάτια μου, πράγμα που προδίδει ότι πριν κάποιος παλαιότερος ναός μπορεί να προυπήρξε στον περίβολο του οποίου χρησιμοποιούνται και ως τόπος ταφής. Οσο για τους ιερείς που υπηρέτησαν τον Ναό, ήταν όλοι τους Λειτουργοί και Πευματικοι Πατέρες με κύρος και σεβασμό στη κοινωνία..

5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ "ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ" ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ  ΒΑΙΩΝ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1959. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΔΑΦΝΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ,
ΟΠΩΣ ΣΥΝΙΘΗΖΕΤΑΙ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ.
  
 9/4/1957 ΛΙΤΑΝΕΙΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ , ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΥΒΙΤΗ.
Β. Γ .Μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: