Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 10 ΙΟΥΛΙΟΥ/AGGROTIKH EIKONA TOY 1920

http://1.bp.blogspot.com/-52nn2xCX_KA/Tw_0lKwYqkI/AAAAAAAAB9s/V2OfEq8BBPU/s1600/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%82.JPG


                   ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1920

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ  ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΔΟΣ  ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ  ΛΥΚΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ. 
ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΑΜΑΞΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΨΑΧΝΩΝ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΙ ΠΟΥ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ. ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΜΠΑΙΡΕΝΟΥΜΕ  ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝ ΩΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΡΑΠΤΑΚΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ   http://www.messapianews.gr/

 Σπυρος Ραπτακης Να συμπληρώσω ότι το εκκλησάκι είναι στην μνήμη του Αγίου Διονυσίου και γιορτάζει στην μνήμη του 17 Δεκεμβρίου και 24 Αυγούστου στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου, επίσης το ξύλο που είναι πάνω στο μαγγάνη λέγεται ''αλεσσά'' και εχει και στην δεξιά πλευρά όπως το βλέπουμε και βαρίδι για να ισορροπήσει το βάρος του ξύλου,επίσης βλέπουμε στην αλεσσά να είναι ζεμένα ένα γαϊδούρι και ένα μουλάρι πράγμα που σημαίνει δύο τινά,ή τα νερά λόγο καλοκαιριού έχουν κατέβει βαθιά και έχουν προσθέσει πιο πολλούς κουβάδες και χρειάζεται περισσότερη δύναμη, ή θα πότιζαν όλη μέρα και για το ένα ζώο ήταν κουραστικό οπότε έζευαν και το άλλο για βοήθεια,επίσης τα μικρά παιδιά της οικογένειας ήταν αυτά που ''βάραγαν μαγγάνη '' όπως έλεγαν την δουλειά αυτή από τεσσάρων χρονών και πάνω για ατελείωτες ώρες πάνω στο ζώο που έφερνε γύρω την αλεσσά για να μην σταματά. Αυτό γινόταν από ανατολή μέχρι δύση ηλίου και πολλές φόρες και τη νύχτα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: