Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΑΧΝΩΝ ( 5 ) ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ

                                                             
      ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΟΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ  ΤΗΝ   ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΣΕ ΣΤΟΜΑ  ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ. ΞΕΚΙΝΩ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ "ΒΡΥΣΑΚΙ" Η "ΒΡΥΣΑΚΙΑ" ΚΑΙ  ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΗ . 
                    
                                                                              
                                                                     ΒΡΥΣΑΚΙΑ
    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ  18ου ΑΙΩΝΑ  ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΦΟ ΟΥΡΔΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΑΡΚΟ  ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ, ΥΠΗΡΧΕ ΠΗΓΗ ΜΕ  ΒΡΥΣΟΥΛΕΣ (ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄50 ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ) ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ  ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΕΚΕΙ ΥΠΗΡΧΕ "ΚΟΥΒΕΛΙ" ( ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΓΟΥΡΝΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΤΑΝ ΝΕΡΟ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
     ΤΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΝΕΡΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΟΦΙΣΚΟ ΚΑΙ ΦΥΛΑΓΑΝ ΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ.
        ΚΑΠΟΤΕ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821,  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΞΗΡΑΣΙΑ. ΤΑ ΣΠΑΡΤΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΡΑΘΕΙ, ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΦΕΡΑΝ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΗΤΙΑΝΕΥΑΝ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ. 
    ΕΝΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΙΕΖΩΤΗ, ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ "ΚΛΕΨΕΙ" ΝΕΡΟ. ΝΤΥΘΗΚΕ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΧΝΙΣΤΟ ΠΙΛΑΦΙ (ΙΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ) ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ . ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ. Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ ΚΑΙ  ΚΛΩΤΣΗΣΕ ΤΟ ΓΕΡΟ. Ο ΚΡΙΕΖΩΤΗΣ ΘΥΜΩΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΤΡΩΓΕ ΜΕ ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΤΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΠΙΛΑΦΙ  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΛΙΘΑΡΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΜΑΖΕΨΑΝ ΣΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΝΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ. ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΤΟΝ ΚΡΙΕΖΩΤΗ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ.


ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΗΤΑΝ Η ΠΗΓΗ Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ " ΚΟΥΒΕΛΙ"

  ΣΤΙΣ 15-7-1821, ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ , ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ, ΚΟΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥΣ.



Η ΘΕΣΗ "ΟΥΡΔΙ" ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η "ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ"

                                                      ΑΛΛΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
                                                       ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ


   ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΣΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΕΙΧΕ ΤΡΕΙΣ ΓΙΟΥΣ, ΜΙΑ ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ ΚΟΡΗ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΟΚΟΡΗ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΝΑ. ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΣΕΙ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΥΦΟΡΟ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ.
    ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΑΥΛΗ". ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΡΗ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ "ΜΠΟΤΣΙΚΑ" ΜΕΧΡΙ ΤΟ "ΟΥΡΔΙ". ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΒΟΥΛΓΑΡΙΝΑ".
  ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟ ΤΟΝ  ΙΜΠΡΑΗΜ  ΑΓΑ, ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΓΙΑ. ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΣΤΟ ΙΜΠΡΑΗΜ ". ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΙΟ, ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΜΠ ΑΓΑ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ "ΑΓΙΩΡΓΗ", ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ". ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΙΟ, ΤΟΝ ΜΠΑΡΙΑΜ ΑΓΑ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ. ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ  "ΜΠΑΡΙΑΜ".
                                    ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ Η ΚΑΣΤΕΛΑ ΜΕ  ΤΟΝ  ΚΑΜΠΟ ΤΟΥΣ

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΕΑΛΩΩΩ! Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ, ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ 1453 ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ



ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ, ΣΤΙΣ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1449,  ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΦΩΤΟ: N. N .KAΛΠΑΚΙΔΟΥ


                                                               "Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩΩΩ"

ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ  ΣΠΑΡΑΓΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΘΙΚΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΑΚΟΥΣΕ " Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩΩΩ..." Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ, ΠΑΛΕΨΕ ΚΑΙ  ΞΑΓΡΥΠΝΗΣΕ  ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΙΝΟΤΑΝ  ΣΤΑ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.
ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ. ΟΛΟΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΣΑΝ ΗΡΩΕΣ. " ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ" ΦΩΝΑΞΕ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΜΟ........
  Ο ΘΡΥΛΟΣ ΛΕΕΙ, ΟΤΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ  ΤΟΝ ΑΡΠΑΞΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΡΥΨΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΩΣΕ.
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ  ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ, ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ  ΠΟΥ ΞΑΝΑ  ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΙ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ..........................
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΕΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ  ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ, ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΟΜΩΣ,   ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ.


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΡΑΝΤΖΗ  (ΣΤΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ  ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, Η ΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ. ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΥΧΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ. ΟΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΒΕΒΗΛΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ.
ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ, Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ  ΜΠΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ  ΚΑΙ  ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΑΝΤΙΚΡΗΣΕ ΜΙΑ ΕΡΗΜΗ  ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ  ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΠΟΛΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ.
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΙΕΡΟ ( ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΗΣΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ), ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ , ΣΤΑ ΚΑΤΟΥΝΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΑΝΑΣΤΥΛΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑ "ΚΟΣΜΗΜΑ' ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΦΥΓΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
(Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ   ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1470). ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ,  ΜΙΚΡΗ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ ΑΝΤΙΚΡΙΣΑΝ ( ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΤΑΡΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ , ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥΣ  ΤΟΠΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΝΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΛΙΜΝΙΩΝΑ ΛΟΓΩ  ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ)  ΚΑΙ ΑΓΑΛΙΑΣΕ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ. ΑΠΟΦΆΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΟΎΝ  ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΆΓΝΩΣΤΟ ΤΌΠΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ.  ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΝΑ  ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΙΣΟΕΡΕΙΠΩΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΘΙ   ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΕΙΣΒΟΛΕΑ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΎ " ΛΙΜΝΙΩΝΑ" ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ. Ο ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ ΤΑΡΛΑΣ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ.


ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΣΤΥΛΩΘΗΚΕ
ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΛΙΤΕΣ  ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΊΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΑ  ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΔΙΟΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ. ΕΚΕΙ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ , ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΘΗΚΑΝ  ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΤΕΛΟΣ 19ου ΑΙΩΑΝΑ)

Της Αγιά Σοφιάς
(Δημοτικό τραγούδι)
Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια,
σημαίνει κι η Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι,
με τετρακόσια σήμαντρα, κι εξηνταδυό καμπάνες.
Κάθε καμπάνα και Παπάς, κάθε Παπάς και Διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
κι απ' την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.
Nα μπούνε στο Χερουβικό και να βγει ο Βασιλέας.
φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι απ' αρχαγγέλου στόμα:
"Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ' Άγια,
παπάδες πάρτε τα ιερά, και σεις κεριά σβηστείτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μον' στείλτε λόγο στη Φραγκιά να 'ρθουνε τρία καράβια,
τό 'να να πάρει το Σταυρό, και τ' άλλο το Ευαγγέλιο,
το τρίτο το καλύτερο την Άγια Τράπεζά μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν".
H Δέσποινα εταράχτηκε, και δάκρυσαν οι εικόνες.
-Σώπασε Κυρά Δέσποινα, και μην πολυδακρύζεις,
πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι.
 ΦΩΤΟ ; Α. Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ - ΨΑΧΝΑ


    Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΤΥΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ.


                                                          (προσωπικό αρχείο)

    ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1920, ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ Η ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,   Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ  ΖΥΜΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ  ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ.

1925- 1928
φωτογραφία απο το αρχείο της Δήμητρας Χειμώνα ( messapianews).
ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΄20, ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΔΕΙΛΑ  ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ " ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ"  ΡΟΥΧΑ  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΕΣ" ΚΑΙ ΟΙ "ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΕΣ"
. Η ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1928
φωτογραφία απο το αρχείο του Σπύρου Ραπτάκη ( messapianews).
ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΄20, ΤΑ ' ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΜΑΤΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

 

                                                          1930
                                                 (προσωπικό αρχείο)
ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ΄30, ΤΟ ΦΟΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ  ΠΟΥ ΦΟΡΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΗΝΑΙΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ.
 ΠΟΛΛΕΣ  ΚΟΠΕΛΕΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥΣ .ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΙ " ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΠΟΥΛΕΣ ' ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΗ.
Προσθήκη λεζάντας

1935
φωτογραφία απο το αρχείο του Σπύρου Ραπτάκη ( messapianews).
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ, Ο ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ΤΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΗΝΑΙΕΣ. Η ΜΑΝΔΗΛΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΠΕΛΟ, ΚΑΙ Η ΣΕΓΚΟΥΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΙ ΣΤΑ ΚΟΜΨΑ ΑΚΡΙΒΑ ΠΑΛΤΟ. ΟΙ ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΒΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΠΡΟΒΟΛΗΣ.
Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

 1938

1944-1945
(προσωπικό αρχείο)
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ   ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΜΟΔΑΣ. ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΓΥΝΜΩΝΟΝΤΑΙ.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Η ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.

 
1949



                                                                    1952
                                                         (προσωπικό αρχείο)
                                                                1958
                                                    (προσωπικό αρχείο)
           ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΄50, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΗ ΜΟΔΑ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΞΕΛΙΣΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,
    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ), ΣΥΝΤΕΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ.


AddThis Social Bookmark Button
Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα για την εξέλιξη του ντυσίματος της γυναίκας στη Μεσσαπία, έκανε εχθές στο μπλογκ της η ιστολόγος Ψαχνά Ευβοίας.