Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


                                 http://psahnablog.blogspot.gr/                                   
ΚΕΙΜΕΝΟ  Β.Γ.Μ.

 ΤΟ  322 π.χ.,   ΠΕΘΑΝΕ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ  ΚΑΙ  ΕΖΗΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗ  ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.

   1801 - ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ "ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ" ΕΚΘΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΟ ΤΟ 1881 ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1832.
                        
Πλήρες ιστορικό προβολών σελίδων
9.991
                                                                                  
                                           28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
                                      ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"
 ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΝΚΑΡΔΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟ ΄70.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΤΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΝΚΑΡΔΑ.
                                           27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  1922 - Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ                                     
                                           26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

   ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΗ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΔΙΠΛΑ. ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1912.  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ. Ο ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΙΩΝΑΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΧΑΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ  ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ)   ΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΙΩΝΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ.
                                                   ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
                                               ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ   ΗΧΟΣ γ΄
ΜΕΓΑΝ ΕΥΡΑΤΟ ΕΝ ΤΟΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙΣ, ΣΕ ΥΠΕΡΜΑΧΟΝ, Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΤΑ ΕΘΝΗ ΤΡΟΠΟΥΜΕΝΟΝ. ΩΣ ΟΥΝ ΛΥΑΙΟΥ ΚΑΘΕΙΛΕΣ ΤΗΝ ΕΠΑΡΣΙΝ, ΕΝ ΤΩ ΣΤΑΔΙΩ ΘΑΡΡΥΝΑΣ ΤΟΝ ΝΕΣΤΟΡΑ, ΟΥΤΩΣ ΑΓΙΕ, ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΕ, ΧΡΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΚΕΤΕΥΕ, ΔΩΡΗΣΑΣΘΕ ΗΜΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΛΕΟΣ.

                                      25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1912 - ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ. Ο ΚΥΡΙΑΣ ΟΓΚΟΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΗΣ, ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α΄ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣκΕΥΗ ΓΕΦΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ), ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
1998 - ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΤΟ 1928.
 
                                      23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


1992 - ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ ΤΟ 1919. ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ, ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΤΟΥ 20ου  ΑΙΩΝΑ. ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΝΙΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΔΙΟΤΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ
ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ  ΠΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ

                                     21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1912 - Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ.

                                    20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1912 - Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ,  Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Α΄ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
  ΠΡΩΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 3ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
               ΨΑΧΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

                                      18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 1912 -Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Η VI ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ VII ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ , ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΘΑΣΟ , ΙΜΒΡΟ  ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ
                                 ΠΑΛΙΟ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ 1912

1920 - ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ" ΛΑΜΠΡΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ", Η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ 6-3-1994.


                                   17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1912 - ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΝΑΟΥΣΑ. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΟΙ ΝΑΟΥΣΙΩΤΕΣ  ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ, ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

19212- 1922
1981 - ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η ΛΙΝΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1887, ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. 

                                   16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1912- ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ 7ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.  ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ Ο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ,  ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΤΟΥ  ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.
   ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ,  ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΥΧΟΝΤΩΝ  ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΥΨΩΝΟΥΝ ΣΕ  ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ  ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΩΝ. 

     ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ ΦΟΡΑΕΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΟΥ 1912.

                                       13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1904 - ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΗΡΩΑΣ - ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ.  ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΤΟ 1870  ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΑ. Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ 1932. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΥΖΩΝΙΚΟ ΣΩΜΑ  ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. 
 
                           12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  
1826 - ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΟΥΡΑ (1-10-1826), Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ι. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΛΙΚΑΡΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΡΙΕΖΩΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΚΙΟΥΤΑΧΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΙ. 
   ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 8 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 1827 Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Ο ΚΑΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΕΖΩΤΗ ΗΤΑΝ  ΜΕΓΑΛΗ. ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.


                                   11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1912 - Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΑΜΑΧΗΤΙ, ΑΠΟ ΦΟΒΟ  ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ  ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΜΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΥΜΕΝΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΩΝ.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΨΑΧΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
                                      10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1912 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ  ΥΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ. Ο  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΝΥΨΩΘΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


                                                8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1827 - ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΑΓΓΛΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΡΩΣΙΑΣ). ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗΣ ΗΤΑΝ  Ο  ΑΓΓΛΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΔΡΙΓΚΤΟΝ. Η ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ.

ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ  ΤΟΥ 1910 ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
1987 - ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ,ΤΟΝ 20 ΑΙΩΝΑ, Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 1-7- 1899 ΚΑΙ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΙΗΤΗ Γ. ΣΕΦΕΡΗ,   ΙΩΑΝΝΑ.


                                 5  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
            ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


   1912 - Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ. ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ  ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΟΥ,  ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ. 
 ΨΑΧΝΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
                                 4  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
                    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ  
Η ΓΑΤΟΥΛΑ ΜΟΥ Η ΝΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ

                                     3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

96 - ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΑΕΡΟΠΑΓΙΤΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΓΟΗΤΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ   ΚΑΙ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΑΝΙΣΜΟ.
1878 - ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ  ΑΜΠΤΟΥΛ ΧΑΜΙΤ Β΄ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΡΗΤΩΝ. ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ.
                                     2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
1794 - ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΧΑΤΖΗ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

1998 - ΠΕΘΑΙΝΕΙ Η  ΛΙΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ " Η ΑΓΑΠΗ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ", ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ  ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΣΗΡΙΑΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
                        

                                                            1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
                                              ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
 Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟ ΟΣΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ.

           ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ  Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ,  ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1664 μ.χ.  ΜΕΣΩ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ . ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ", ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ  ΖΗΤΑΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ,  ΕΙΣΑΚΟΥΕΤΑΙ ΚΑΙ  ΒΟΗΘΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.


Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: