Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ 2


ΛΟΦΟΣ ΟΥΡΔΗ
ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ 

    ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ , ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1822  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ (ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ)  ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΤΣΟΥ  ΕΝΤΑΦΙΑΣΑΝ  ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ, ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ   ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΕΥΒΟΙΑ.


ΕΔΩ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΚΑΙ  Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ 15-7-1821. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ  ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ  ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Η ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΕΥΒΟΕΙΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ  ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
ΕΝΑ  ΧΡΟΝΟ  ΑΡΓΟΤΕΡΑ  ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΘΑΦΤΗΚΑΝ  ΚΑΠΟΙΟΙ* ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ...ΝΙΚΗΣ.
 Σπυρος Ραπτακης : Το στρατήγημα του Αγγελή το οποίο ουσιαστικά και έκρινε την έκβαση της μάχης ήταν πρώτον και κύριον οι οχυρωματικές θέσεις πάνω στο Ορδί που φτιάχτηκαν με την επίβλεψή του και όταν θα έκαναν το γιουρούσι οι Τούρκοι εαν δεν έριχνε αυτός πρωτος δεν θα έριχνε κανένας φωτιά (πυροβολισμό) Αυτό δεν ήταν τυχαίο, από νωρίς ειχε δώσει την εξής εντολή ο Αγγελής εφτά μαζγάλια (ντουφέκια) να γεμίζουν και ένας να πυροβολή ι ετσί το πύρ ήταν συνεχές και φονικότατο οι ιερείς ντυμένοι με τα άμφια πηγαινοέρχονταν στα ταμπούρια και ευλογούσαν τους αγωνιστές παράλληλα και ένα μπρίκι (ομβρίκιον ειδος πλοιου της εποχης) με τον καπεταν Κριεζή κανονιοβολούσε από τα βρυσάκια ενω α;πο τα ξημερώματα ο καπεταν Κριεζής ειχε στείλει και καμια τριανταρια παλικάρια να πολεμήσουν στα ταμπόροα του Αγγέλη.

 
ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΕΡΙΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ 1970 ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
" Σε αυτά τα χώματα πολέμησε και νίκησε τους Τούρκους και θυσιάστηκε ο γενναίος σταυραετός της Εύβοιας Καπετάν Αγγελής Γοβιός".


ΕΔΩ ΚΑΠΟΤΕ,  ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΜΝΟΥΣ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ   "ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΤΑΜΟΣ" ΠΟΥ ΛΟΥΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ. ΠΙΣΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ
 "ΤΡΟΥΠΙΟ ΛΙΘΑΡΙ"  ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ.
 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ, ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ ΠΗΓΗ- ΒΡΥΣΑΚΙ ( ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΙ) ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ. ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΝΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄60. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Η ΒΡΥΣΕΣ  ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ: ΒΡΥΣΑΚΙΑ.

 
 ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄80 ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ Η ΠΑΡΑΛΙΑ  ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΕΡΗΜΩΣΕΙ.

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ 

*
ΟΣΟΝ ΑΝΑΦΟΡΑ  ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ Η   ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΡΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ:i) ΣΤΟΥ "ΚΑΝΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ" ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, ii) ΣΤΟ ΟΥΡΔΗ ΚΑΙ iiii )ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟΥ 'ΚΑΝΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ" ΕΝΤΑΦΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΩΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΟΥΡΔΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΓΙΑΝΗ, ΤΟΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΔΑ ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΨΥΧΗΣΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ.http://psahnaevia.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ   1
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ κο ΣΠΥΡΟ ΡΑΠΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ
Σπυρος Ραπτακης Στο συγκεκριμενο λοφο ηταν το στρατόπεδο του Αγγελη. Τα ακέφαλα σωματα των προαναφερομενων θάφτηκαν λιγο πιο εξω από τα Ψαχνα μετα το τοπονυμιο Κανατα ελια και συγκεκριμενα στη θεση μνημα οπου υπηρχε και επιτύμβια στήλη που ανεφερε και τα ονοματα των αγωνιστων. Καταστραφηκε ομως κατα την διάνοιξη του κεντρικου δρόμου προς Β. Ευβοια...!!!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΕΥΣΗ ΑΠΟ   http://www.messapianews.gr/
18-4-2012
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που εορτάζεται σήμερα, στην παρούσα ανάρτησή μας θα ασχοληθούμε με ένα από τα μνημεία της Μεσσαπίας, το οποίο παρόλο που υπάρχει και καταμαρτυρεί γεγονότα της τοπικής ιστορίας αλλά και γενικότερα της ελληνικής ιστορίας, παραμένει ξεχασμένο λες και δεν έγινε εκεί ποτέ τίποτα. Πρόκειται για τη θέση "Ουρδί" εκεί όπου έγινε η μάχη των Βρυσακίων στις 15 Ιουλίου το 1821, όπου οι Έλληνες με δύναμη και με θάρρος δημιούργησαν πολλές ζημιές στο στρατό του Ομέρ Βρυώνη. Η μάχη κράτησε λίγες μόνο ώρες και ο Βρυώνης μαζί με το στράτευμά του υποχώρησε.
Στο ίδιο σημείο μετά από ένα χρόνο ενταφιάστηκαν οι αγωνιστές που έδωσαν την ψυχή τους για την ελευθερία. Έτσι υπάρχει στο σημείο μία πλάκα η οποία αναφέρει: " Σε αυτά τα χώματα πολέμησε και νίκησε τους Τούρκους και θυσιάστηκε ο γενναίος σταυραετός της Εύβοιας Καπετάν Αγγελής Γοβιός".
Μόνο αυτή η στήλη υπάρχει χάρη στους πολιτιστικούς συλλόγους της Χαλκίδας, όπου σκέφτηκαν να την τοποθετήσουν εκεί. Καμία άλλη κίνηση δεν έχει ούτε από την πολιτεία ούτε από κανέναν άλλον.
Στα μνημεία της περιοχής θα έπρεπε ο Δήμος να δώσει ιδιαίτερη σημασία ώστε να μην χαθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να συμβαίνει, για αυτό θα πρέπει να υπάρξουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες  ή πρωτοβουλίες επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή ώστε να αναδειχθούν τα ιστορικά αυτά μνημεία, κάτι το οποίο θα είναι καινοτόμο και για τις ίδιες αλλά και θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη αυτού του τόπου.

 


2 σχόλια:

Αναστάσιος Μπαλωμένος είπε...

Πάρα πολύ ωραίο και αν δεν κάνω λάθος στο λοφάκι τρύπιο λιθάρι υπάρχει και μια μεγάλη τρύπα και μάλλον από εκεί και η ονομασία.

ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ είπε...

Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ - ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΡΤΗΣΩ