Οι εικόνες και οι φωτογραφίες που προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, να ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

Translate

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ


                    http://psahnablog.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html

                                       ΥΠΑΡΧΟΥΝ  2  ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ  20 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ  ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ


                                                 ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ:
 ΚΡΕΒΑΤΙ, ΚΑΝΑΠΕΣ-ΚΡΕΒΑΤΙ, ΚΟΜΟΔΙΝΟ, ΣΥΡΤΑΡΙΕΡΑ, ΝΤΟΥΛΑΠΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΤΡΑΠΕΖΙ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΑΝΕΤΟ ΜΠΑΝΙΟ,


                                                                ΚΑΛΟΓΟΥΣΤΑ 
ΠΟΛΥΤΕΛΗ,
ΑΝΕΤΑ(30 ΜΕ 35 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ),
ΝΕΑΝΙΚΑ,
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΨΥΞΗ,
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ,
ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ  ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ,
ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΑ.
      ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ  ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (5 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ).
                                                 ΤΗΛΕΦΩΝΟ:   6994214529
ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ: (180-200 e΄)
                                                                                     "                 6946289780
                                                                                     "                 2228025855  









ΜΠΑΛΚΟΝΙ "ΠΝΙΓΜΕΝΟ" ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ




ΑΝΕΤΟ ΜΠΑΝΙΟ


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ








                                                         ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

            Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
7.999   ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 1-4-2015
εε
ΤΙΜΕΣ: ΑΠΟ 175 έως 200 e
εε

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

IΣΤΟΡΙΑ ΨΑΧΝΩΝ (2) ΛΟΦΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ


                                         ΛΟΦΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ


Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ή ο “Αιλιάς” όπως συνηθίζουν οι γεροντότεροι να το αποκαλούν, βρίσκεται νότια των ψαχνών πάνω σε λόφο ο οποίος δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή . Εκεί βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης στα ελληνιστικά χρόνια. Τα θεμέλια της εκκλησούλας είναι χτισμένα πάνω σε αρχαίο ναό(από τις οικογένειες ΕπαμεινώδαΣπυρόπουλου,ΓεωργιουΜπισμπικόπουλου,Γκανά περίπου το 1870 ), πιθανόν ιωνικού ρυθμού. Η κορυφή του λόφου περιβάλλεται από ερείπια οχυρωματικών τειχών και θεμέλια κτιρίων.
Ο λόφος δεν είχε επιλεχθεί τυχαία. Η θέση του είναι επιβλητική και από εκεί υπήρχε έλεγχος ολόκληρης της πεδιάδας και του αρχαίου λιμανιού που ήταν δυτικά της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής (έχουν βρεθεί, απο ψαχνιώτες που έχουν χωράφια εκεί κοντά, οι κάβοι όπου έδεναν τα πλοία μιας και η θάλασσα ήταν πολύ πιο μέσα από ότι είναι τώρα). Παλιές οικογένειες των Ψαχνών και ιδιοκτήτες των γύρω κτημάτων, όπως οι οικογένειες Μπισμπικόπουλου, Σπυρόπουλου και Δούδαλη, μας αναφέρουν ότι γύρω από τον λόφο μέχρι και τις παρυφές του, υπάρχουν ερείπια αρχαίων κτισμάτων. Όταν ήταν παιδιά, τους άρεσε να τρέχουν πάνω και γύρω από το λόφο, να σκαρφαλώνουν σε αυτόν και να παίζουν. Ο Γεώργιος Γ. Δούδαλης μαζί με τον παλιό δήμαρχο Κωστάκη Δούδαλη, ανακάλυψαν περιμετρικά του λόφου εμφανή ερείπια από αρχαίο αμφιθέατρο. Ο Γεώργιος Α. Μπισμπικόπουλος μας αναφέρει, όπως το έχει ακούσει από τον προπάππού του, ότι ο χωματένιος δρόμος που ανεβαίνει στον Αιλιά από την θέση Παλιουρή και συνεχίζει προς την Αγία Παρασκευή είναι ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε την Χαλκίδα με τη Βόρειο Εύβοια.
Στις μέρες μας το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία είναι πόλος έλξης όλων μας, κυρίως το καλοκαίρι στη μνήμη του, όπου με περισσή ευλάβεια συμμετέχουμε στον εσπερινό και τη θεία λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε την παράδοση που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας, οι οποίοι ανέβαιναν στο βουνό με τα πόδια και με μεγάλη ευλάβεια προσέφεραν τα δώρα τους στον Άγιο. Αγναντεύουμε τα Ψαχνά  και την Καστέλα από ψηλά όπως έκαναν και αυτοί και δοξολογούμε το θεό που μας έχει προσφέρει απλόχερα όλη αυτή την ομορφιά στον τόπο μας. Παρακολουθούμε τον ήλιο να φτάνει στη δύση του και να σκορπίζει τα μαγευτικά χρώματα του δειλινού σε όλο τον ορίζοντα. Συνεχίζουμε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, τον αγώνα να διατηρήσουμε την παράδοση του τόπου μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ατόφια.
Ο τόπος των ψαχνών έχει μεγάλη ιστορική αξία και πρέπει να αναδειχθεί. Δεν πρέπει να περιμένουμε το κράτος γιατί ελάχιστα μπορεί να μας βοηθήσει. Εμείς οι πολίτες των Μεσσαπίων πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να αναδείξουμε τον όμορφο τόπο μας.


          ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ 
 
 ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2011. Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΤΟ.
ΦΩΤΟ :  N.N. ΚΑΛΠΑΚΙΔΗ  (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2010)