Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ 1                                                                      
                                            ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ " ΠΑΛΙΟΨΑΧΝΑ"
                                                    ΑΡΧΕΙΟ: ΑΝ. Γ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ

                                     ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ

 ΚΕΙΜΕΝΟ  ΚΑΙ ΦΩΤΟ : Β.Γ.Μ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ 1880-1885


                                      ΟΔΟΣ: ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ  ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ


                                   
ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΟΤΡΥΒΙ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΨΑΧΝΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ.

ΟΔΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ / 1905 ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1919 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ.
ΕΔΩ ΠΗΓΕ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΝΑ, Η ΠΑΓΑΓΙΩΤΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΝΗ.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ (ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1880) Η ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δείγμα αυλόπορτας (μοναδικό στην περιοχή)του 1885
ΟΔΟΣ: ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ


3 μέτρα ύψος από συμπαγές σίδερο


ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ 1921
ΟΔΟΣ: ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΥ

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ 1922
 ΟΔΟΣ: ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
1915
ΟΔΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄

λεπτομέρεια από  το καφενειο του Ανεστη Χειμώνα( 1910 )
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ1920     ΟΔΟΣ ΟΜΗΡΟΥ
ΟΔΟΣ ΚΩΤΣΟΥ 1904


1930 ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΒΛΟΥ
ΓΩΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟΥ


1905 ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΗΣ ΟΛΙΑΣ ΤΗΣ ΜΠΕΑΙΝΑΣ /ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣΗ ΠΙΣΩ ΟΨΗ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ 1905/  ΟΔΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Η ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ1920 / ΟΔΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

1918/ ΟΔΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

     ΠΕΤΡΙΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΤΟΥ 1880 ΜΕ 1885. ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΗΤΑΝ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΠΑΛΑ , ΟΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΧΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΚΡΑΣΑΚΙ.. ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΄40 ,  ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΝ ΨΑΧΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝ  ΧΟΡΕΥΑΝ ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.  ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕΓΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ. 
      ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ  , ΟΠΩΣ Ο ΑΡΑΠΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΑΡΗΣ  ΕΠΑΙΖΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ  ΧΟΡΕΥΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΙ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΓΛΕΝΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ. Ο ΤΡΙΤΟΣ ΧΟΡΟΣ ΛΑΜΒΑΝΕ ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.


ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΕΡΟΝΤΙΤΗ 1904ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΑΓΓΑΝΙ  ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ 19ου  ΑΙΩΝΑ

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ  ΤΟΥ 1885/ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ / ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ/ ΤΩΡΑ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΨΑΧΝΩΝ
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ 1892 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ/ ΤΩΡΑ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΨΑΧΝΩΝΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΨΑΧΝΩΝ

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  


        Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΨΑΧΝΑ - ΜΕΣΣΑΠΕΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 80, ΤΗΣ 28ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1836. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο  ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ « ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ»,  ΤΟ 1835, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ  ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 324 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ . ΤΗΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1837, Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
   ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ, ΠΩΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ  ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΨΑΧΝΑ». ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΩ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ  ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ.
   Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΑΜΗΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΨΑΧΝΑ»  ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΦΟΡΗ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΟΥ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΑΛΑΚΟ  ΨΑΧΝΟ ΧΩΜΑ.
       Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ Ν. Γ.  ΓΑΤΣΗΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ,  ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ, ΟΤΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΝ ΣΘΕΝΑΡΑ  ΣΤΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
   ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ Η «ΧΑΡΑΤΖΙΔΕΣ» ΤΟΥ ΠΑΣΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. Η ΕΝΕΔΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ. ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ  ΟΙ «ΧΑΡΑΤΖΙΔΕΣ» ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ "ΧΤΥΠΑΤΕ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ, ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΟΡΕ" ΚΑΙ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ, ΤΟ ΜΠΟΥΤΙ.  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΛΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ Η ΦΡΑΣΗ « ΧΤΥΠΑΤΕ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ»,  ΕΓΙΝΕ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ  ΠΑΕΙ  ΣΤΟ «ΨΑΧΝΟ» ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.
 http://psahnaevia.blogspot.gr/2012/05/2.html
 ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ 2

999Δεν υπάρχουν σχόλια: